PaulaAikio-Tallgren

Kuka meistä osaa pilkkoa oman arkensa eri työvaiheisiin?

 

Palvelualalla on totuttu yksittäisten toimintojen pilkkomiseen ja sitä kautta laskuttamiseen. Tätä on tehty sekä palveluntuottajan että asiakkaan toivomuksesta. On reilua, että tiedetään molemmin puolin mitä ja mistä maksetaan.

 

Jossain menee kuitenkin raja. Jos yritykseni ostaa mainostoimistopalvelua, tarjous on pilkottu ymmärrettäviin kokonaisuuksiin. Tehdään some-kampanja ja toimitetaan työn tulos. Asiakkaana en ole kiinnostunut enkä välttämättä ymmärräkään mitä itse tuotantoprosessi vaatii. Asiakkaana teen toivomuksen palvelusta ja olen kiinnostunut siitä että homma sujuu.

 

Vanhustenhoidossa näyttää siltä, että yksinkertaisemmatkin hoitotoiminnot on pilkottu omiksi kuluerikseen. Kansallinen vessapaperigate velloo parhaillaan somessa. Jokainen vessaperirullan vaihto-operaatio on laskutettu 15 minuutin työajaksi ja sille on määritelty hinta

 

Kun kyseessä on vanhus joka tarvitsee kokonaisvaltaista hoitoa, omaiset tai henkilö itse eivät mitenkään voi yksilöidä kaikkia asioita mitä ihmisen arkipäivä voi käytännössä pitää sisällään.

 

Kuinka moni meistä osaa hinnoitella ja yksilöidä oman arkensa maanantaista sunnuntaihin - eri työvaiheisiin eri laskutusmomenteille? Minä en ainakaan osaa.

 

Päivät eivät ole veljeksiä. Joka päivä täytyy syödä, käydä vessassa ja peseytyä. Mutta kaikki muu tapahtuu tarpeen mukaan. Elleivät vanhustenhoivaa tarjoavat yritykset kykene tällaiseen ihmisen arkeen perustuvana kokonaisajajatteluun, tilanne on huono.

 

Oma ylimääräinen työruopeaman vanhustenhoidon henkilöstöltä on tällaisten yksittäisten toimien raportointi ja seuranta. Jos henkilöstö juoksee kännykkä taskussa ja appsit päällä koko päivän, fokus itse hoitotyöstä pakostakin katoaa. Raportointia täytyy luonnollisesti olla lääkkeiden ja muuta terveyttä koskevien toimien osalta, mutta vessaraportointi ei kuulu tällaisiin.

 

Yksityisten ja kunnallisten palveluiden on kyettävä kokonaisvaltaiseen urakkahinnoitteluun "Huolehdimme sinun omaisestasi, huolehdimme sinusta. Tässä on taksamme per kuukausi. Toimimme tilanteen ja käytännön maalaisjärjen mukaan. Luota meihin".

 

Tällaistahan hoivaa me kaikki toivomme. Onneksi on uusia tapoja. Hollannissa kiitelty vanhustenhoidon malli Buurtzorg toimii toisin.

 

Paula Aikio-Tallgren

yrittäjä, Tornio

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset