PaulaAikio-Tallgren

Minua ei visioilla hurmata

Kun joskus itse tulevaisuudessa etsin itselleni paikkaa vanhusten hoivakodissa, minua ei visioilla hurmata. En ole niinkään kiinnostunut lukemaan palveluntuottajan visioista - välittämisestä, arvokkaasta vanhuudesta, suvaitsevaisuudesta, läpinäkyvyydestä.

Sen sijaan aion tarkastaa pystynkö itse keittämään kahvia epätyypillisinä vuorokaudenaikoina ja onko minulla todella mahdollisuus juoda kahvia ensimmäiseksi aamulla. En halua haaleaa desilitraa pakkopuuron jälkeen, vaikka kaikki suosituksen sanoisivat, että kahvi tyhjään mahaan on kahdeksankymppiselle huono juttu. Jos selviän siihen saakka tällä mahalla ja näillä aamurutiineilla, niin kuppi ei kaadu kyllä hoivakodissakaan.

Aion tarkistaa asioista, jotka ovat minulle arjessani tärkeitä ja peilata niitä hoivakodin tarjontaa vasten. Kun tulen hoivakotiin, tulen tapojen ja tottumusteni kanssa. En halua hoivakodin visioita vaan rentoa loppuelämää.

Otin tämän kahvinkeiton esimerkiksi siksi, että omaehtoinen kahvinkeitto ei ole mikään itsestäänselvä asia, vaikka moni hyväkuntoinen vanhus sitä vapautta toivookin Puhun kokemuksesta omaisena. Asiakkaan toive häiritsee rakenteita ja rutiineja. Tulee sählääjiä keittiöön ja ehkä ylimääräistä sotkua. Ei hyvä.

Oleellisin asia meille kaikille on huomata, että hoitolaitoksissa hoidettavat vanhukset eivät ole viiden, kymmenen vuoden kuuttua samanlaisia kuin nyt. Sodat ja kovat jälleenrakennuksen kokeneet suomalaiset ovat nyt hoivakodeissa. Heidän jälkeensä tulevat vanhukset ovat toista maata, toisenlaisine toiveineen. Vanhustenhoiva tulee muuttumaan näiden uusien asiakkaiden ja heidän toimintatapojensa ja ajattelunsa myötä. Muutos tulee olemaan valtava.

Uskon että suomalainen vanhustenhoito segmentoituu, eritytyy kohderyhmien mukaan. Tulemme näkemään aidosti erityyppisiä hoivakoteja ja kokeiluja muiden eurooppalaisten mallien mukaisesti. Tulemme näkemään vanhojen rokkareiden hoivakoteja, epätyypillisiä elämis-ja asumismuotoja. Tulemme näkemään nuuskamummoja ja kuntoilu-ja ulkoilukoteja entisille erämiehille. Jonkun asiakkaan kynnyskysymys hoivakodin valinnassa saattaa olla se, pääseekö hän joka päivä ulos, satoi tai paistoi. Tai joku haluaa päästä shoppailemaan rullatuolissa kerran kuukaudessa. Onnistuvatko tällaiset toiveet?

En tiedä oletteko huomanneet, mutta viime päivien vanhustenhoitoa ovat kommentoineet kaikki tämän maan puhekykyiset, lukuunottamatta keskustelun kohteet eli vanhukset. En ole nähnyt yhtään ajankohtaisohjelmaa, jossa mukana olisi ollut 80-vuotias hoivakodin asiakas, saatikka sitten hoivapaikkaa itselleen etsivä 70-vuotias. Vanhusten tahtoa, ajatuksia ja arkea ovat kyllä kommentoineet kaikki muut valtakunnan tahot.

Tämä kertoo suomalaisesta ajattelumaailmasta todella enemmän kuin mikään muu. Kaikki hoivakodeissa asuvat eivät ole puhe,-liikunta-tai ajattelukyvyttömiä. Emmekö vieläkään halua kuunnella mitä mieltä he ovat omasta arjestaan ja miten he sitä hoivakodissa asuessaan haluavat kehittää?

 

Paula Aikio-Tallgren

yrittäjä, Tornio

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

"Uskon, että suomalainen vanhushoito segmentoituu . . . tällaiset toiveet?

Itse vanhustyö paranee Suomessa takuuvarmasti kun päivän koko aikataulutus henkilökuntaa varten lopetetaan.Kellonajatkin unohdetaan ja työ muutetaan kodinomaiseksi. Yö saa kyllä olla yö kuten tähänkin asti ja päivällä on omat hetkensä ja retkensä. Toinen muutos on, että aletaan tehdä taas yksilöllistä vanhusten auttamista ja ikäihminen saa elää sellaista elämää kuin hän haluaa. Ihanteellisessa tapauksessa vanhuskodissa on hauskempaa kuin yksin kotona.

Tervetuloa sinulle Paula Alkio-Tallgren Sastamalan Anninpirttiin!

https://www.kunteko.fi/katso/425

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Tanja Pitkänen, tulin iloiseksi luettuani tekstiäsi ja Annanpirtin esittelytekstiä.

Julkiset palveluyksiköt, joissa olen omaisia käynyt katsomassa vastaavat hyvin sitä kuvausta, josta Annanpirtti on perustettu: meninpä paikalle mihin aikaan tahansa, iloinen ja naurava ilmapiiri kuului käytävään. Hoitajat istuivat kahvihuoneessaan ja nauroivat ja olivat hyväntuulisina. Käytävillä istui vanhuksia köytettyinä pyörätuoleissaan, osa oleskelutilassa, osa käytävän puolella. Seuraa vanhuksille piti auki oleva televisio. Käytävään jätetyt eivät sitä nähneet.

Hoitajilla oli varmasti raskasta, mutta aika kyllä riitti yhdessäoloon ja kuulumisiin. Oma omaiseni oli vuodepotilas, hoitajan tapasin kerran hänen huoneessaan niiden yli kolmen vuoden aikana, jolloin kävin häntä katsomassa. Silloinkin hän oli samaan huoneeseen sijoitetun toisen vanhuksen vuodetta sijaamassa.

Lapsenlapsen kanssa ei kertaakaan henkilökunnan puolesta tultu juttelemaan. Toisaalta enhän heitä tullutkaan tapaamaan, vaan omaistani.

Joskus kyllä heidän ilakointiaan kuunnellessani mietin, millaista siellä olisi voinut olla ilman kahvihuonetta ja kansliaa: Jos tuo lämminhenkinen, välillä riehakkaaksikin äitynyt nauru ja puheensorina olisi viety käytävälle, oleskelutilaan ja vanhusten huoneisiin, koko hoivapaikan henki olisi muuttunut kovin erilaiseksi. Pienet teot merkitsevät.

Yökahvihetki, Tanja Pitkänen, sai minut iloiseksi, melkeinpä hykertelemään. Olisipa hienoa, jos Anninpirtin metodit olisivat tämän maan vanhustenhoidon ohjenuorana!

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Tervehdys Kai Niemeläinen! Valmistuin sairaanhoitajaksi 1996. Kuljin kaupungeista toiseen sijaisena Suomessa. !998 lähdin Norjaan. Ensin ihastuin pelkkää haastattelua kun kysyttiin, Mitä kuuluu? Miten matka meni? Kauanko olisit meillä jos saisit viran? Ja milloin voit aloittaa työt? Näillä neljällä kysymyksellä pääsin läpi haastattelun. Ystävä oli kyllä kehunut minua paljon.

Olin suuresti ihastunut miten hienosti norjalaiset hoitavat vanhuksiaan. Toisaaalta olin järkyttynyt ja tajusin kuinka huono hoitotyön malli oli arkea Suomessa. Se oli hoitajakeskeinen, rutiiniluontoinen ja se antoi vain vähän tilaa vanhan ihmisen yksilöllisille toiveille. Niinkin pieni asia kuin täysmaito kiellettiin vanhoilta jotka ikänsä olivat juoneet lypsymaitoa. Ne kiellot olivat hävytöntä terveysterrorismia!

Meidän kaikkien täytyy vaatia vanhojen hyvän kohtelun perään Kai! Ilmoitin jo itseni MOT-ohjelmaan, että menisin kertomaan millainen on vanhusten hyvä kohtelu. Nyt on rahan ja poliittisen tahdon puuttuessa jätetty hoitotiede kuulematta vaikka Suomessa yleensä nojaudutaan tieteeseen. Hoitotiede on täyttä arjen faktaa, mikä on ihmisen paras, se on kokemusperäistä ihmistiedettä.

Nyt nämä Esperit ja muut rahanahneet tai piittaamattomat ovat suorastaan romahduttaneet suomalaisten luottamuksen omankin vanhuutemme tulevaisuuteen. Vanhusten kunnioitus on kadonnut, heidän suojelemisensa on laiminlyöty. Poliitikot tuolla vaalien pelossa puhuvat joko täyttä huttua tai yhtenä päivänä yhtä, toisena päivänä toista. On hävettävää minkälaisia osa poliitikoista onkaan.

Täytyy toivottaa omaisille jaksamista sillä heille se raskasta on nähdä vanhuksen puolustuskyvyttömyys. Ehdotan sitä, että jos laiminlyöntejä näkyy, pienempiäkin niistä - on syytä kirjoittaa kantelu ylimmälle johdolle. Suullisia sanomisia ei noteerata sillä ne tahtovat hukkua tai niitä ei ole kirjattu ylös.

Kantelukirjelmään on laitettava vaatimus, että siihen tulee vastata kuukauden kuluessa. Samaan kirjeeseen tulee kohta, että kantelusta täytyy mennä tieto myös sosiaaliasiamiehelle. Sosiaaliasiamieheen kannattaa ensin olla yhteydessä, ja tarvittaessa jatkuvasti. Tieto sosiaaliasiamiehen "olemuksesta" säikähdyttää pahimmankin osastonhoitajan taikka vanhainkodin johtajan. Lisäksi näistä johtajiasta voi tehdä henkilökohtaisen kantelun myös.

Siitä sitten eteenpäin soitto ja valitus Aviin, jollei tahti muutu. Poliittiset päättäjät ovat yhtälailla vastuussa, että heillekin pitää viedä tietoa mieluiten kirjelmällä tai suullisesti, mielellään useamman puolueen ihmiselle. Jos suoranaisia väkivallan merkkejä näkyy vanhuksen keholla, iho on rikki tai nahka on kuoriutunut rullalle taikka on makuuhaavoja, se on myöskin merkki kovakourausesta kohtelusta. Ne ovat kaikki vakavia merkkejä laiminlyönneistä. Samoin se laitonta, että vanhus jätetään ilman syytä vuoteeseen maate päiväksi kun hoitofirma niin määrää.

Eduskunnan oikeusasiamies on (oikeusministeriössä) tärkeimpiä viranomaisia Suomessa. Kehoitan soittamaan sinne ja pyytämään neuvoja ensin. Valituksen saa tehdä pidempänä kertomuksena, liitteeenä sillä siihen viralliseen kantelupaperiin ei sovi paljon tekstiä.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Piti sanomani Kai, että se on aivan tavallista norjalaisessa kulttuurissa, että ihmiselle annetaan teetä ja hunajaa yöllä. Aina annetaan ruokaa tai välipalaa kun on nälkä tai uni ei tule. Se ei edes ole mikään uroteko hoitajalta vaan arjen tiedettä eli tekoja.

Viedään vessaan tai laitetaan alusastialle ja pestäänkin tarvittaessa. Yö on minulle ainakin työaikaa ja silloin myös kuuluu palvella ihmistä. Ei ole olemassa nukkuvaa yökköä ellei sitä työpaikkailmoituksessa ole erikseen sanottu, hvilende nattsykepleier.

Käyttäjän PaulaAikio-Tallgren kuva
Paula Aikio-Tallgren

Hei kiitos ja terveisiä Anninpirttiin - oli rohkaiseva esimerkki

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Ainakin suurissa kaupungeissa vanhukset eivät itse saa päättää. Nykyään hyvin huonokuntoisiakin ihmisiä pidetään kotona, jopa sänkypotilaita. Suuren osan ajastaan nämä ihmiset ovat yksin. Hoitaja käy pikaisesti tekemässä tarvittavat tehtävät ja häipyy seuraavaan paikkaan.

Vanhana ja raihnaisena on vaikea vaatia mitään. Sen tähden nuorempien polvien pitää vaatia parempaa hoivaa jo nyt. Ihminen ei jostain syystä hahmota, että itsekin jonain päivänä voi olla avuttomassa tilassa.

Ja ennen kaikkea meidän on vaadittava että hoitajat ilmoittavat heti mikäli laiminlyöntejä tapahtuu. Tällä hetkellä esimiehet liian usein painostavat, uhkailevat ja pelottelevat hoitajia, joten huono hoito voi jatkua pitkäänkin. Jossain vaiheessa joku rohkea ilmoittaa.

Käyttäjän PaulaAikio-Tallgren kuva
Paula Aikio-Tallgren

Totta. Raihnaisena ja kipeänä on vaikea vaatia mitään. Ei pysty, ei jaksa eikä tiedä mitä ja miten

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Kirjoitat täyttä asiaa Nita Hillner! Se ilmoittamisvelvollisuus on ilmeisesti laitettava hoito- ja palvelusuunnitelmaan. Ja kaikki pienimmätkin yksilölliset mutta välttämättömät asiat mihin omainen on tottunut elämänsä aikana.

Tässä oikeastaan pitäisi lähteä rauhanomaiselle mielenilmaisulle eduskuntatalon portaiden vaiheille. Mietin, että miten käy - löytyykö poliittisista päättäjistä ryhtiä tässä asiassa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

"Asiakkaiden tarpeiden tulisi ohjata sosiaali- ja terveyspalvelujen kilpailuttamista"

https://blogs.uef.fi/oikeuttakohtuudella/2019/02/0...

"Hyvinvointioikeuden instituutin lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi uudeksi asiakas-ja potilaslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi, VIITE: STM Dnro(STM074:00/2018)"

http://www.uef.fi/documents/300201/0/HVO+lausunto+...

Käyttäjän PaulaAikio-Tallgren kuva
Paula Aikio-Tallgren

Tämä oli erittäin hyvä paketti ja oikeuttakohtuudella-materiaalin soisi leviävän erityisesti kuntiin. Olen itse ollut valtuutettuna kaksi kautta ja yrittäjäjärjestön kautta hankintalain peruskupletin juoni on tuttu. Hankintalakia syytetään monista ongelmista turhaan. Oli hyvä tämä linkki,kiitokset.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Pekka Juntin kolumni: "Vaurastumisesta ja lattialla makaavista vanhuksista"

"Rahalla ei ole moraalia", kirjoittaa Pekka Juntti.

https://yle.fi/uutiset/3-10626079

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Hyvä Paula Aikio-Tallgren! Olen onnellinen, että kirjoitit tämän blogin. Tämänkin blogin täytyy olla alku muutokselle

Käyttäjän PaulaAikio-Tallgren kuva
Paula Aikio-Tallgren

Tuo Norja-case oli niin paljastava. Hunajavettä öisin ja sympaattista asennetta. Tätähän me toivomme. Pelkään tässä mahdollisessa lakiin tulevassa hoitajamitoituksessa sitä että leukapielet kireinä todistetaan että lain mukaan on tehty, katsokaa vaikka raportteja. Ja itse asia jälleen unohtuu eli se, että asetutaan hoidettavan vanhuksen asemaan ja katsottaisiin miten hänen olonsa tehtäisi mahdollisimman mukavaksi. Kun isäni oli hoivakodissa, kaipasin tällaisia omaisten "työmaakokouksia" jossa muutaman kerran vuodessa olisi istuttu alas ja linjattu porukalla toiveita tämän pienen yksikön toimintatavoista. Tämä kai olisi sellaista paikallista sopimista, mitä vastaan kukaan ei voisi olla. Korostetaan aina että omaisia kuunnellaan. Voitaisi kuunnella joskus kimpassakin ja keskustella tämän oman yksikön toiminnasta. Ei luettaisi valtakunnallisia suosituksia tai ketjun periaatteita vaan katsottaisi vain tätä yksikköä ja sen toimintaa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Katsokaa sivu 24 alla olevassa:

https://www.avi.fi/documents/10191/8064383/Julkais...

"24. Suunnitelmaan on kirjattu, miten palvelua koskevat muistutukset, kantelu- ja muut valvontapäätökset käsitellään."

- -"Tässä selvityksessä tarkasteltiin Etelä-Suomen aluehallintovirastossa vuosina 2016 ja 2017 toteutettuun valvontakampanjaan osallistuneiden vanhustenhuollon ympärivuorokautisten toimintayksiköiden (21 kpl) omavalvontasuunnitelmien sisältöjä." - -

Tulos on, että 90 % omavalvontasunnitelmista ei ole tässä selvityksessä sisältänyt näitä ohjeita! Tämä oli tilanne kaksi - kolme vuotta sitten, mikä mahtaa olla tilanne nyt?...

Selvitys on kokonaisuudessaan hyvin karua luettavaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kela on ollut otsikoissa epäonnistuneiden ja epäinhimillisinä pidettyjen kilpailutustensa vuoksi. Pääjohtaja Elli Aaltonen sanoo ongelman olevan hankintalaissa, joka ohjaa kilpailutuksia. Hän vaatii eduskuntaa muuttamaan lakia.

”Siinä ei ole mitään järkeä, että me kilpailuttamisella vaihdamme ihmisen kotia tai pakotamme vaikeavammaisen lapsen terapiakuntoutuksen alkavaksi nollasta”, Aaltonen sanoo.

https://www.vihrealanka.fi/juttu/kelan-p%C3%A4%C3%...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset