PaulaAikio-Tallgren

Huh helpotus - selvittiin näistäkin vaalikeskusteluista ilman EU:ta

 

Eduskuntavaalien viimeiset päivät ovat käsillä ja viimeisiä vaalipaneeleita pidetään. Ainakin niissä vaalikeskusteluissa, joita itse olen seurannut, on tuloksekkaasti ohitettu kaksi aihetta: Euroopan Unioni ja talous. Maakunnalliset vaalikeskustelut on vedetty maakunnallisen teemoituksen muottiin.

Mahdollisuuksia linkittää EU-päätöksentekoa ja Suomen eduskunnan päätöksentekoa olisi kyllä ollut tarjolla. Vastikään pohjoisen medioissa uutisoitiin tulossa olevasta EU-direktiivistä koskien kaivosten turvallisuusmääräyksiä. Olisi ollut hyvä kuulla miten tulevat kansanedustajat haluaisivat tätä direktiiviä sovellettavan kansallisesti silloin kun asia on Arkadianmäellä.

Kansainvälinen näkökulma on puuttunut Suomen kansainvälisimmän maakunnan keskusteluista kokonaan ja Lapin kasvava rooli EU:n arktisuuden ytimessä samoin.

Sen sijaan olemme kuulleet jokaisessa vaalitilaisuudessa saman kysymyksen mitä mieltä olet kaivosverosta ja tulisiko Lappiin tai Pohjois-Suomeen rakentaa uusia kaivoksia. Vastaukset ovat toistensa klooneja. Matkailun ja kaivosten yhteensovittaminen on tärkeää ja kaivosveroa tarvitaan. Näin vastaukset kymmenen vuotta sitten ja näin siis nyt.

Sitten kun eduskuntavaalit saadaan päätökseen, on EU:n vuoro. Silloin siirrytään uusiin sfääreihin ja mennään EU-tasoisella tykityksellä heti alusta. Miten ratkaiset EU:n turvapaikkakysymyksen. Tiivistä vastauksesi puoleentoista minuuttiin tai mielummin yhteen.

Kun tällä kahtiajaolla edelleen liikutaan Suomessa, on aivan turha kysyä miksi ihmiset kokevat EU:n itselleen vieraaksi. Euroopan Unioni koetaan kaukaiseksi niin kauan kun meillä ei kyetä tai haluta linkittää EU-päätöksentekoa kotimaan asioihin.

Mahdollisuuksia olisi kyllä aivan kuntavaaleista lähtien. Emme elä suljetussa taloudessa. Vertailukohtia, esimerkkejä, käytänteitä on haettava aktiivisesti koko ajan Suomen rajojen ulkopuolelta.  Ei siksi, että meidän pitäisi kopioida muita maita, mutta puhtaan hyödyn vuoksi. On turha tehdä virheitä, jotka on toisessa EU-maassa jo todettu. On fiksua seurata maita jotka ovat soveltaneet kinkkisiä EU-päätöksiä omissa kansallisissa laiessaan oman maansa hyödyksi.

 

Paula Aikio-Tallgren

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ei ihan ilman EU:ta sentään:) Tässä on esimerkiksi yksi juttu ja siihen liittyen tänään myös EU-keskustelutilaisuus Tampereella. Keskustelua pääsee seuraamaan suorana klo 14 jutun kautta: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/276607-jussi-hall...

Käyttäjän PaulaAikio-Tallgren kuva
Paula Aikio-Tallgren

Näin tosiaan on, hyvä Tampere. Katsoinkin jo tilaisuuteen liittynyttä keskustelua. Mutta tämäkin paneeli oli korvamerkittyä EU:ta. Sen sijaan näissä normeissa eduskuntavaalipaneeleissa Euroopan Unioni on jäänyt sivuun - ainakin niissä mitä itse olen seurannut. Nyt tietysti siirrytään EU-vaihteelle..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset